Både jag och Lisa var noviser i trädgården när vi väl skaffas oss kolonin. Vi försökte läsa oss till det mesta och prova oss fram. Pratade med våra grannar och olika plantskolor för att inte göra fel.
I det långa loppet tyckte jag att vi skötte oss bra. Första åren så gick det mycket tid att egentligen rensa massa ogräs, klippa buskar, häckar och träd på måfå. Tyvärr så hade trädgården fått en massa stryk genom att den fick stå och förfalla. Sagt och gjort vi började rensa trädgården vid alla tillfällen vi hade lite tid över.
För min del så kan jag tycka att det är rätt rogivande att rensa ogräs. För hjärnan får koppla av en stund eller så får tankarna fritt utrymme. Den bästa belöningen är att efteråt så känns det alltid så bra. Det har blivit snyggt i rabatten, den svarta fuktiga jorden ligger där som ett täcke under buskarna som har blomknoppar som är på väg att slå ut. Eller ser man att krokusarna och snödropparna är på väg att titta fram. Verkligen som en tavla och fröjd för ögat.
När vi hade röjt i trädgården och börjat fått lite hyfs och ordning så blev vi positivt överraskade. För det visade sig att vi hade en gamla fina guldkorn till växter i vår trädgård. Härliga gammeldags rosa rosor som gav ifrån sin en underbar doft eller i maj när de fina pionerna som slog ut för fulla muggar och doftade ljuvligt. Vi upptäckte att vi dessutom hade några gamla hederliga svenska äpplesorter också som gav mycket goda äpplen på hösten – bara för att äta, göra mos eller Lisa sin goda äpplekaka med hemlagad vaniljsås. Mycket mumsigt kan jag tillägga.
Kruxet var ju att det tar tid att lära sig sköta en trädgård. Det finns mycket som ska göras. Inte bara att rensa ogräs utan det behöver klippas och beskäras – buskar, träd, häck med mera. För min del så tog jag mig tid att sätta mig och försöka läsa mig till det mesta. Numera finns det massor av webbsidor med goda råd och tips på hur man ska ta hand om sin trädgård.
Alla som har en trädgård har en sak gemensamt – att det är bara att inse att ha en trädgård tar tid, att man får prova sig fram och hitta den lösningen som passa just mig bäst. Tack och lov så tog jag inte död på alltför många buskar och träd. Det gäller helt enkelt våga, för växter behöver omvårdnad på ett eller annat sätt. Annars så ger de inte oss det vi önskar så som – frukt, bär eller blommor.

Beskära och klippa

Det gäller inte få panik när det är dags att börja beskära och klippa sina träd, buskar och häckar. När det gäller vårbeskärning så är det bara att tänka JAS – som är förkortningen för beskärningsmånaderna, juli, augusti och september. Dessa månaderna är de som är den allra bästa tidpunkten att sysselsätta sig med sådana aktiviteter i sin trädgård. Det kvittar om trädgården är stor eller liten.
Förr ansågs det att man skulle beskära och klippa på vårvintern med vissa undantag naturligtvis. Fast nu har det visat sig att det är prefekt att göra beskärningar under JAS-månaderna istället, helt enkelt för att det fortfarande växer och såren efter beskärningen hinner läka snabbt.

Men har du en stor trädgård och har många träd som behöver beskäras så går det bra att göra det på äpple- och päronträd till exempel. Det kan till och med vara lättare att se hur grenarna är utan en massa löv och frukter som är i vägen. Så en grovgallring är aldrig fel.
De träd och buskar som du bör vänta med är bland några – kärnfruktträd (körsbär, plommon), björk, bok, avenbok, magnolia, tulpanträd, hästkastanj, kinesträd, lönn, valnöt, Sibiriskt korkträd och mullbär.
Klätterväxter som trivs bäst med JAS-beskärning är – kiwi, klätterhortensia, pipranka, prydnadsvin, vinranka, kameleontbuske, fembladig akebia.
Sättet att beskära är att kapa den precis ovanför en kvist som vilket gör att det bildas en naturlig fortsättning av grenen och aldrig rakt av utan snett nedåt. Kapar du rakt av bildas det stumpar i

kronan och gör att trädet blir fult och dessutom så blir det lättare fäste för olika sjukdomar.
Att vänta till JAS-månaderna är att då blöder framför allt träden mindre. Det betyder att saven i träden inte är lika riklig som under våren strax eftervintern. Blöder det för kraftigt så kan det skada
trädet och sjukdomar hittar lättare fäste. Under sensommaren så har savflödet stannat av och såren läker dessutom fortare.

Något som alltid ska skäras bort är så kallade vattenskott. Vattenskott är små grenar som skjuter iväg på stammen och de grövre grenarna. Att det kommer sådana skott beror på att trädet har beskurits för hårt och är i dålig balans. Dessa är perfekt att ta bort dem så fort som möjligt eller allra senast under JAS-månaderna.
Har trädet många vattenskott ska du inte ta bort alla på en gång, utan bara hälften. Tar du bort alla så kommer det lika många nästa år eller risken för fler ökas dessutom. Bättre att vänta till nästkommande år och ta dem då istället.
Att ha trädgård krävs planering och framför allt tålamod. Men det ger resultat och du blir garanterad nöjd i efterhand.

Klippa rosor

Klippa rosor kan var svårt och veta när det ska göras. Men den gamla regel som har funnits i århundrande funkar fortfarande – klippa rosor gör man när björken har musöron. I och för sig kan du börja tidigare om du bor i Skåne med omnejd, det räcker att frosten har släppt sitt grepp. Då är det prefekt för då ser du om det finns några skador från vintern som behöver klippas bort samtidigt som du ser var de knopparna som är friska kommer. Det gäller inte att vänta för länge för har bladen utvecklats ordentligt så tas kraften från rosenbusken bort och den växer inte så bra längre.
Varför i hela världen ska du beskära rosorna? – Helt enkelt för att förminska och göra den luftigare. I och med att de svaga grenarna tas bort för de har ingen betydelse för om busken ska överleva eller inte. Gallringen ser till att rosorna får mer luft och solljus. Vilket gör att du får en rosenbuske som håller sig frisk och blommar mycket bättre.
Verktyget är viktigt vid en beskärning. En sekatör som är ren och vass är det bästa. Har du en slö och smutsig sekatör betyder det att risken att grenarna kan krossas och att rosenbusken kan bli smittad om du har använts sekatören att klippa bort sjuka grenar någon annanstans.
Börja med att klippa bort alla döda grenar. De grenarna som lever är grönaktiga och vita inuti. De döda är oftast svara eller mörkbruna och dessutom bruna inuti. Det är viktigt att klippa bort dessa för att de kan innehålla sjukdomar och kan sprida sig vidare till andra delar i rosenbusken.
Vart man beskär på rosen är mycket viktigt. Sätt sekatören och klipp ovanför ett utåtriktat öga (bladknopp), vinkla sekatören i en 45 graders vinkel – det vill säga ungefär som samma vinkel som ögat sitter. Det är viktigt att snittet lutar så att vattnet rinner av så att inte något svampangrepp sätter sig i snittytan. Det gäller vara försiktig så att inte ögat blir skadat.
Rosorna klipp olika beroende på vilken typ de är:
Rabattrosor – klipps hårt, för att hålla dem buskiga och låga.
Klätterrosor – styr du växtsättet genom att klippa strax ovanför inåt pekande knoppar om du vill ha en smal och upprätt växt. Vill du ha en yvig och bred ros som täcker hela spaljén så klipper du bara över de utåtriktade knopparna. Dessutom lite putsning inget mer.
Marktäckande rosor – då kan du plocka fram häcksaxen. Klipp bort de döda grenarna för att sedan bara putsa de övriga grenarna. Därutöver så går det att klippa dem igen efter första blomningen för få ytterligare en blomning samma år.
Buskrosor – beskärs lätt. Det vill säga de gammeldags rosorna. Ta bort de döda grenarna och de äldsta och fulaste grenarna som har slutat blomma klipp ner vid markytan.