Något jag alltid ser fram emot varje senvinter och tidig vår är att så frön. Det är alltid lika svårt att välja vilka blommor och grönsaker som jag ska i mitt trädgårdsland eller vilka blommor jag ska ha i mina rabatter och krukor. Ska det var i något visst färgtema. Kan jag använda nåra av fröerna som blev över förra året och så vidare. Svårt men jättekul problem.
Det som är roligaste är att använda sådana fröer som jag har plockat från växter från förra året. För att se om jag få dem att gro och bli lika fina. Att ta frön från växter som har frökapslar och så är inte så svårt. Något som är prefekt om du är nybörjare är att ta frön från tomater, chili, paprika, tagetes, solrosor och så vidare. Våga ta frön! För vad är det värsta som kan hända? Jo att de inte gror och du har lagt lite tid på att försöka.
Du måste vara tålmodig! Vissa frön tar längre tid att gro än andra. Jag tycker det är så fascinerande att se ett litet pytte frö bli något stort och vackert eller ätbart. Spännande! En fördel, tycker jag, är att planera vart jag ska sätta plantorna någonstans. I grönsakslandet så gäller det att ha en viss rotation så att det inte alltid växer en gröda på samma ställe varje år. För det är inte bra för jorden. Där man har haft sina potatisar brukar alltid vara det bästa stället att så på.
Det är ju så att alla frön inte behöver förkultiveras så att säga. Utan det går att så direkt på plats. Då tänker jag mest på grönsaker men det funkar även på blommor. När du så direkt på växtplatsen så gäller några förutsättningar – att jorden är tillräckligt varm, att inte så fröna för tätt. Har du färdigköpta frön som du har köpt i affären så läs på baksidan av fröpåsen. Där står det exakt hur du ska bära dig åt. Om det går att odla direkt och när man sår med mera.
Jag har turen att ha ett litet växthus, byggt av gamla fönster, som jag brukar har mina förkultiverade för i. Dels så kan jag börja tidigare på våren plus att det är rätt skönt att stå där inne när det blåser lite småkallt på våren. Där inne har jag ett bord i lagom höjd och allt material inom räckhåll – småkrukor (sådana som går att sätta direkt i jorden), små växthus (där jag kan bredså), jord, såpinne (som jag gör ett litet hål eller en såränna med i jorden) med mera. Det hänger mycket på tycke om smak vilka verktyg och så vidare du vill använda. Naturligtvis har jag kaffet inom räckhåll, sedan är det bara att sätta ingång att så!

Förkultivera

Som sagt så finns det inget bättre som sätter ingång vårkänslorna som att sätta ingång med vårens första frösådd. I vissa fall så kan du börja redan i

början av året och fram till maj. Mina fönsterbräden i lägenheten brukar jag fylla med diverse krukor med fröer som behöver lite längre tid på sig för att gro.

Inte bara att du odlar för att kanske kunna äta utan att du dessutom odlar för själen gör det extra härligt och speciellt att följa ett frö till planta. Om du är nybörjare så ta inte sådana fröer som det är krångligt att hålla på med. Mest för du inte ska bli besviken om det inte blir något av det du har sått. Men våga prova! Det är underbart att plocka blommor som du har själv har sått eller sätta tänderna i någon grönsak från trädgårdslandet.
För att börja så är det bara några få saker som du behöver – fröpåsar, krukor, jord och ett härligt glatt humör. Sedan är det bara att sätta ingång!
Du behöver inte använda såjord utan det går lika bra att använda vanlig blomjord. Men såjord är att föredra för den är snällare så att säga mot fröerna. För blomjorden kan innehålla för mycket näring som gör att groprocessen tar lite längre tid.
Krukorna som du använder kan var i princip vadd som helst. Men det finns små plastkrukor eller krukor i organiskt material som du kan köpa på plantskolor eller i affären. Eller så köper du ett litet drivhus med kant – underlättar vid vattning. Det går faktiskt använda sådan som du har hemma också – mjölkkartonger, toa- och hushållspappersrullar eller andra plastburkar med mera. Det är bara fantasin som sätter stopp.
Oftast så är det vissa typer av grönsaker och sommarblommor som behöver förkultiveras. Mycket för att kunna hinna ge skörd och blomma i den relativa korta sommar som vi har i Sverige. Det är jättebra att läsa på fröpåsen innan du köper den, så vet du vad som gäller.
Det står också om du ska ta ett frö i taget eller bredså – att du häller ut en massa fröer på en större yta. De frön som är perfekta för bredsådd är bland andra – basilika, plocksallad, prydnadsgräs och lobelia.
Lycka till!

Omskolning

När dina frön väl har tagit sig så går det inte att lämna dem vind för våg och hålla tummarna och hoppas på det bästa. Utan dessa små plantor behöver fortsatt omvårdnad för att kunna bli någon snyggt i rabatten eller i krukan. Småplantorna behöver gallras och omskolas. Omskolning menas att du planterar om plantan till en större kruka för att få större utrymmer för sina ömtåliga rötter. Står plantorna för tätt så tar de näring från varandra och plantorna dör eller blir mycket klena och inte mycket att ha.
När plantan har växt så pass mycket att den har fått 2–4 bladpar förutom de små första hjärtbladen (som oftast vissnar efter en tid) så är det dags att omskola plantan och flytta över den till en större kruka. Då sätter du en planta i varje kruka. Vid bredsådd så kan du sätta 4–5 planta i varje kruka. Nu går det alldeles utmärkt att använda den näringsrika blomjorden. Det kan behövas en omskolning till för vissa plantor. Det är de växterna som har ett väldigt kraftigt växtsätt.
Efter 2–3 veckor så kan du gödsla för första gången. Det är meningen att plantan ska etablera sig i sin nya kruka och tillväxten behöver sätta fart. Ta bara en ytterst liten dos av flytande näring för att öka på mängden efter som.
När risken för frost är över så går det bra att flytta ut dina plantor. Naturligtvis beror det på vart någonstans du bor i landet. Men maj brukar vara bra i södra Sverige och juni längst upp i norr. Det du behöver tänka på är att plantorna behöver avhärdas först innan du flyttar ut dem för gott.
Att avhärda betyder att plantorna behöver vänja sig vid klimatet utomhus – att temperaturen kan variera, regn, sol och vind. Då sätter du ut plantorna en kortare tid i början för att utöka tiden vart eftersom. Denna process tar cirka en till två veckor innan plantorna kan stå ute dygnet runt. Ett tips är att skydda plantorna med fiberduk de första dagarna. För att sedan plantera ut plantorna där du vill ha dem – rabatten, större krukor, urnor eller i trädgårdslandet.
Sedan är det bara att vänta och se hur resultatet av dina ansträngningar ger valuta!